• Veliki kozjak and Lubenovac

  from Hajdučki Kukovi
 • Krupa Canyon

  below Ravni Golubić
prev next


U katastrofalnom potresu koji je 29. prosinca 2020. godine pogodio Petrinju, Glinu, Sisak i okolicu oštećen je i Planinarski dom Matija Filjak, a geodetska piramida na vrhu po kojoj Petrinjci taj vrh zovu "Piramida" je uništena. 

Dom  i Vidikovac

Na Domu je pukao dimnjak, koji je pao i pritom oštetio krovište (polomio letve i crijepove, gromobran i oluk te stresao crepove s druge strane). Unutar Doma, s polilca su popadale čaše, šalice, tanjuri i boce te se većina toga razbila. Na cisterni za vodu se vjerojatno pojavila pukotina jer je razina vode naglo pala.

Geodetska piramida je pukla na nekoliko mjesta, njeni segmenti su se zarotitrali(!) te se vršni segment naslonio na konstrukciju vidikovca. Vidikovcu je opasno prilaziti, iako konstrukcija ne izgleda znatnije oštećena. Za uklanjanje segmenata piramide potrebna je mehanizacija. 

Pojavio se rasjed na cesti na oko 1 km od asfalta i cestovni prilaz Domu od sela Cepeliš nije moguć s malim autom do popravka ceste.

Fotoalbum  "Posljedice potresa na Domu" by Dražen je ovdje.

Provizorna sanacija Doma

Krov smo akcijom planinara i volontera pod vodstvom Stjepana D., priovizorno sanirali kako bi spriječili vlaženje konstrukcije krova i potkrovlja i nastanak daljnje štete. U toj sanaciji krov je potpuno pokriven crijepom. Međutim, crepovi koje smo imali, nisu bili istih dimenzija pa će te crepove trebati nadomjestiti i presložiti. Otvor dimnjaka je trajno zatvoren tako da dimnjak nije u funkciiji. Dio crepova je skinut s roštiljja i nadstrešnica oko roštilja.

Dom je iznutra očišćen i uklonjeni su srušeni ostaci konstrukcije roštilja.

Na prvi pogled, za stavljanje Doma u funkciju treba:

 • ukloniniti ostatke piramide - opasno!
 • sazidati dimnjak
 • napraviti limariju oko dimnjaka i oluk
 • popraviti gromobran
 • donijeti novi crijep i presložiti krov
 • provjeriti i po potrebi popraviti cisternu
 • ...

Fotoalbum "Provizorna sanacija Doma" by Dražen je ovdje.

U sanaciji su sudjelovali: Anto M., Dominko D., Dražen K., Elvis K., Ferdo M., Gabi G. Ivana B., Jurica K., Krešimir G., Livio D., Miro B., Mišel P., Nikola T., Stjepan D., Vlado K., Vlado T., Željko Š. iz planinarskih društava Pinklec, Runolist, Zrin i Željezničar, a neki su "samo" volonteri, obrtnici i/ili majstori tj ljudi od znanja, akcije i velikog srca.

Velika hvala, u ime petrinjskih planinara, svima koji su na bilo koji način potpomogli ili sudjelovali u ovoj akciji!