• Veliki kozjak and Lubenovac

    from Hajdučki Kukovi
  • Krupa Canyon

    below Ravni Golubić
prev next
×

Greška

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but galleries/hiking/banovina/petrinjska_setnica/DSC03751.JPG is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.
[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but galleries/hiking/banovina/petrinjska_setnica is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

{gallery width=150 height= 225 alignment=right}galleries/hiking/banovina/petrinjska_setnica/DSC03751.JPG{/gallery}

Odredište: Petrinjska šetnica - kružni markirani pješački put po brežuljcima iznad Petrinje

Polazište i dolazište: Most preko Petrinjčice (Ulica Matije Gupca)

Trajanje: oko 1,5 h (oko 6 km)

Težina: Lagana markirana staza.

Visinska razlika: 100 m

Opis trase Šetnice

Petrinjska šetnica započinje kod novog mosta na Petrinjčici, ide uzvodno lijevom obalom do mosta kod bolnice te se asfaltiranom cestom penje uz Ćirino brdo u pravcu “Vile Gavrilović”. S ove ceste desno se odvaja put koji vodi prema groblju Sv. Roka (Grobljanski put), da bi se nakon stotinjak metara lijevo odvojila šumska staza koja izbija na čistinu kod spomenika pogubljenim braniteljima Petrinje. Od spomenika se nastavlja makadamskim putom do raskršća nedaleko kapelice Sv. Ilije Ovdje skrećemo desno isto takvim putom koji nas vodi u pravcu petrinjskog vodovoda. S ove ceste, oko 150 metara od raskršća, odvaja se desno nizbrdo preko livade pa u šumu, sada zapuštena (jesen 2007.) staza koja vodi u Popovu šumu do izvora “Jelen”. Naša šetnica nastavlja do raskršća ispred zgrade vodovoda. Ovdje se desno odvaja ulica 6. kolovoza, koja vodi u pravcu grada, a mi nastavljamo ravno makadamskom cestom u pravcu groblja Sv. Trojstva. Groblje zaobilazimo cestom te se spuštamo prema izletištu “PIGIK”. Od raskršća kod PIGIK-a spuštamo se Vinogradskom ulicom do ulice Matije Gupca i njome do novog mosta na Petrinjčici.

Oznake

Osnovna je oznaka na trasi Petrinjske šetnice crveno žuta okrugla markacija. Ova je markacija karakteristična za Europske pješačke putove, a za njenu uporabu smo se odlučili želeći vizualno razlikovati Petrinjsku šetnicu od planinarskih putova...

Đuro Priljeva,
Petrinja, 3. studenog 1999.

Cjelovit dopis Đure Priljeve iz kojeg je izvučen ovaj opis trase šetnice nalazi se ovdje.

 

Zemljovid i GPS podaci

Doba godine pogodno za obilazak:

  • Cijela godina

Oprema:

  • Standardna oprema za lagano pješačenje. Putem nema izvora (osim izvora Jelen u blizini), ali se prolazi kroz naseljen kraj.

{gallery}galleries/hiking/banovina/petrinjska_setnica{/gallery}

Vezani izleti

Pristup i smještaj: Pogledajte stranicu Petrinja . pristup i smještaj.

Dodatne informacije

Informacije o Petrinjskoj šetnici možete pronaći i na stranicama Turističke zajednice grada Petrinje.