• Veliki kozjak and Lubenovac

    from Hajdučki Kukovi
  • Krupa Canyon

    below Ravni Golubić
prev next
×

Greška

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but travels/velebit/south/crnopac-put_malog_princa_2010-10-02/slides/DSC07237.JPG is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

{gallery count=1 alignment=right width=240}travels/velebit/south/crnopac-put_malog_princa_2010-10-02/slides/DSC07237.JPG{/gallery}

Ruta: Prezid - Sklonište - Put Malog Princa,  Sklonište - Veliki Crnopac (1403 m) - Prezid

Polazište: Parkiralište na odvojku šumske ceste, 4 km od Prezida

Dolazište: Prezid

Visinska razlika: oko 500 m

Trajanje:  5 + 5 sati hoda

Težina: teža markirana staza

Ukratko: Izuzetno atraktivan (i težak) izlet po vrlo zanimljivom i divljem dijelu Velebita

 Učesnici: 7 Zrinovaca:  Rada, Vanda, Neno, Saša, Goran, Robert i Dražen

 Ruta

 1. dan

 Parkiralište (na šumskoj cesti, 4 km od Prezida) - Sklonište Tatekove družine - Put Malog Princa - Sklonište - oko 5 sati hoda

2. dan

Sklonište - Veliki Bat - Veliki Crnopac - Prezid - oko 5 sati hoda

Zapisi s izleta:

  • Prognoza je posebna priča ovog izleta. Dva puta odgađano zbog nje, dok je za taj vikend bila čas dobra, pa čas loša, na kraju ipak, ne-preloša, ali vrijeme ispalo prekrasno. Drugi dan, niska naoblaka ("Ličko more") i azurno nebo priredili su nam izvanredan doživljaj.
  • Dobro smo se sinkronizirali, stigli smo unutar 10 min (jedna ekipa iz Petrinje, druga iz Maslenice), medjutim doživljaj ugode je brzo pokvarila ishodištu loša pristupna cesta (nije za niske male aute, iako je C4 je prošao bez struganja). Kasnije smo saznali kako se još moglo produljiti cestom i uštediti još 20 min hoda.
  • Ne-težak uspon do skoništa, gdje nas je dočekao domorodac Dario, kome se malo kasnije pridružio i drugi domorodac - Neno. Onda doručak i vježbanje paljenja vatre s kremenom u stilu Ultimate survivala (Rada je nudlila pomoć upaljačem!).
  • Put Malog princa je fascinirao sve. Ostali smo bez riječi. Od Kite Gačešine odustali zbog pomanjkanja vremena, tako da nismo saznali zašto se tako zove. Za Put Malog princa trebalo nam je 5 sati plus 50 min prilaza skloništu.
  • Navečer, ugodno druženje uz vatricu i kvalitetna erdutska vina te grah čime nas je počastio Dario. Preporučujemo posebna vina Graševinu i Castellum. Vođa puta je malo falio, iskusno procjenivši kako je 3 l vina za nas sedmero dosta, pa smo na kraju morali dva puta do njegovog auta.
  • Drugi dan, dijelimo se i petero odlazi na Vrh, dok se Saša i Robert spuštaju i po dogovoru čekaju nas na mjestu silaska s autima. Put na vrh je težak, s kamena na kamen, ali svaki korak je vrijedio truda. Na Prezidu smo bili za 6,5 sati hodanja, fotografiranja i odmaranja.
  • Sve u svemu, divan izlet koji će se po atraktivnosti teško skoro nadmašiti. Upoznali smo Daria koji dosta zimi planinari po Velebitu i koji nas poziva da mu se koji put pridružimo, ako smo voljni i pripravni za tako nešto. Nadam se da će se oni, koji su dobili kostobolje i mišićobolje od planinarenja i drugih aktivnosti na planinarenju brzo oporaviti.

Fotoalbumi:

Zemljovidi i GPS podaci

  • Južni Velebit III (Park prirode Velebit, Tulove grede, Crnopac, Zrmanja), Karta No 18b, M 1:30 000, SMAND, Varaždin 2007.
  • Topografska karta TK25, Gračac 2-3 (470-2-3), Državna geodetska uprava, Zagreb
  • KML datoteka za prikaz tragova u GoogleEarth aplikaciji
  • Interaktivna Google Earth (TM) karta s ucrtanim GPS tragovima:

 

Crnopac - Mt Velebit

 

Literatura: