Ispis
Kategorija: Banovina, Kordun, Pokuplje i Moslavina
Hitova: 22300

Ukratko

Hrastovica

U srednjem vijeku tu je dobro poznata tvrđava, vlasništvo Zagrebačkog kaptola. Prema povijesnim izvorima sastojala se od četiri dijela: Donje Hrastovice uz rječicu Petrinjčicu, Varoši poviše ulaza u Tješnjak, Gornje Hrastovice oko sadašnjih ruševina crkve Sv. Duha te utvrđenog franjevačkog samostana na brdu Kloštru. Neki izvornici kažu da se radilo o dva grada: Gornjoj Hrastovici sa samostanom kao utvrdom i Donjoj Hrastovici ili Varoši. Spominje se već u darovnici Andrije II. (1206. g.). Godine 1300. jedan od ta dva grada pripada Babonićima, a 1334. spominje se župna crkva sv. Kvirina.

Bio je to prostran grad opasan zidovima 400 m u dužinu i 150 do 200 m po širini. Na istočnim i zapadnim točkama grada, između "Galjatova pakla" i "Jendeka", nalazile su se utvrde. Godine 1581. u izvještaju papinskog nuncija Germanika Malaspina spominje se da Hrastovicu drži nadvojvoda Karlo, ali da je Turčin njeno područje, osobito nakon pada Kostajnice, da su Turci odveli 70000 žitelja, dok ih je 40000 pobjeglo u Austriju i Ugarsku, te da su utvrde u lošem stanju. U to doba je Hrastovica još bila važna točka na pokupskoj obrambenoj liniji. Godine 1584. razorio ju je J. Thurn pred prodorom Turaka, koji su je nakon toga zauzeli. Izgradnjom nove tvrđave na lokaciji današnje Petrinje Hrastovica gubi prvotno značenje kao vojno uporište.
Prikaz istočnih prilaza

 Zemljovidi

 MAP - Hrastovačka gora - Trails from East

     Prilazi s istoka na topografskoj karti TK25


Prilaz "Preko vodovoda"

Duljina: 1 h

Zahtjevnost: Početak puta, nakon vodovoda je umjereno strm, inače lagan.

 Opis:

GPS tragovi:


Preko ruševine crkve Sv Duha (i/ili Hrastovičke gradine)

Duljina: 1 h 30 min

Zahtjevnost: Lagan, opcija "preko Kula" zahtjevnija

Opis

Kao i kod prilaza kraj vodovoda, od Bartolovca krećemo ulicom uzbrdo na jugozapad. Nakon nekoliko minuta hoda, prije kapelice odvajamo se desno kolnim putem prema sjeveru. Na sljedećem raskršću držimo se lijevo te nakon ukupno desetak minuta stižemo do imanja Augustinović. Neposredno prije imanja Augustinović, odvaja se lijevo u šumu Josina (i Milina) staza za vrh. Prolazimo pokraj imanja Augustinović s lijeve strane, do ulaska u uski zarasli tjesnac zvan Jendek iz kojeg dotječe mali gorski potočić prelijevajući put koji tu skreće oštro desno na drugi obronak.

"Jendek", koji neki nazivaju i "Hrastovička paklenica" je duboka jaruga, strmih strana, bogata vodom i okaminama školjaka. Unutar Jendeka nalazi se Filjakovo vrelo, izvor pitke vode, najbliži Domu. Dolazimo do odvojka puta "južnim zidom preko Kula" koji se odvaja s lijeve strane strmo na gorsko bilo (djelomično je osiguran najteži dio).

Put "Preko Kula", vodi preko dvije ruševne kule gradine Stare Hrastovice. Ova je staza markirana, ali kako ide bilom i zidom po samom rubu provalije prema Jendeku, gdje prijeti i obrušavanje obilazak je na vlastitu odgovornost!

Međutim, lakši i sigurniji put vodi dalje prema Sv. Duhu skrećući od odvojka spomenute staze najprije desno, a zatim lijevo. Dolazimo do vinograda s kojih se pruža pogled na Hrastovicu i okolicu. Poljski put nas dalje gotovo ravno, ali i dalje uzbrdo vodi do istočnih vrata sad već (na tom dijelu) jedva zamjetnih ostataka zidina Stare Hrastovice i stižemo do ruševine crkve Sv. Duha. Ispod Sv Duha nalazi se vrelo Zrin.

Od Svetog Duha nastavljamo 10 min, u istom smjeru i kod Zapadnih vrata  Stare Hrastovice (nije uočljivo) dolazimo do već opisanog markiranog puta koji vodi iz Petrinje preko sela Cepeliš.

GPS tragovi:


Milina (i Josina staza)

Duljina: 1 h 15 min.

Zahtjevnost: Početak puta je umjereno strm, inače lagan. Na Josinoj stazi potrebno je zaobići odron uz Jendek (oko 50 m) Nije markirano!

Opis

Kao i kod prilaza preko Sv. Duha idemo prema imanju Augustinović. Prije imanja, odnosno u "trokutu" putova odvaja se lijevo put kroz šumu. Isprva je vrlo  strm, a kasnije umjeren.

U tom strmom dijelu, nakon stotinjak metara, Josina staza nastavlja ravno, odnosno polu-desno dok "Milina" skreće lijevo i lakše se uspinje. Josina staza vodi ravno, mjestimično jedva primjetnim šumskim putem i drži se južnog, jugoistočnog ruba Jendeka. Ta staza nije markirana, ali nije orijentacijski zahtjevna i vodi ravno, do Vrha, odnosno Doma. S nje se može spustiti na Filjakovo vrelo, izvor najbliži Domu.  Josina staza je kraća (najkraći prilaz domu), ali i strmija te je na jednom mjestu (duljine oko 50 m) djelomično urušena (ali se taj dio može lako zaobići). Nije preporučljiva za obilazak ako je teren klizav.

Milinom stazom, po završetku strmijeg dijela i izbijanju na greben skrećemo desno grebenom. Kasnije se spajamo s putem "kraj vodovoda". Zadnji dio puta prije toga spajanja prolazi pored nekoliko lovačkih čeka.

Ovaj put nije korektno markiran (studeni 2007.), ali orijentacijski nije težak. Povoljna je alternativa za one, koji ne žele ići istim putem gore i dolje, a vraćaju se na istu polazišnu točku (imanje Augustinović, odnosno Hrastovica).

GPS tragovi


Preko "Bunkera! i "Paljevina"!

Polazište: Hrastovica - izvor Bartolovac

Opcija:

Duljina: 1 h 30 min.

Visinska razlika: 280 m

Preporučeno doba za obilazak: Sva godišnja doba

Kratak opis

Zanimljivosti duž puta

GPS tragovi

Napomene